Tost ve Çay

Salı, Aralık 12, 2006

İşyerini kapatırsın ha? Sıkar biraz


90'lı yıllarda IMF'nin öğütlerini bire bir uygulayan Arjantin'de bazı radikal değişiklikler olmuş;

Cumhurbaşkanı pesetoyu dolara eşitleyince herkes acaip zenginlemiş. Çok geniş özelleştirmelere gidilmiş.

Sonra 2001'de tepetaklak olmuşlar, işsizlik %20'lere ulaşmış.

2001 yılında bir Buenos Aires'deki Baun Hotel, iflas etmesi sebebiyle kapılarını kapatmış. Doğal olarak da bütün çalışanlar işsiz kalmış.

2003 yılının 21 Mart'ında ise, otelin eski çalışanları, oteli işgal edip bir kooperatif kuruyorlar ve tekrar oteli işletmeye başlıyorlar ve üçbuçuk yıldır, gittikçe daha fazla kazanarak da sürdürüyorlar.

Bir yasaya göre batan bir işyerinde kooperatif kurma şartıyla çalışanların işletmeye devam edebilmek hakları var, fakat davalar sürüyor.

Kavramın ismi "Geri kazanılmış işyeri." Otelin eski çalışanlarından biri ve mevcut kooperatifin başkanı"Sermaye sahipleri rahat bir iş alanı bulmuşken, eski işlerine kilidi vurabileceklerini sanıyorlar. Halbuki oraya yıllarını vermiş insanlar var. Ben mesela 25 yıldır bu otelde çalışıyorum" diyor. Arjantin'de aynı şekilde Arjantin Seramik Fabrikası ve daha birçok şirket var.

Baun Hotel. 2001'de kapatılmış, 2003de işgal edilip kullanılmaya başlanmış. 1978'de kurulan oteli kuran adam 97'de batmış. Ama kredileri ödememiş. İşçiler "biz bu borcu ödeyelim" diyor. Tahmini bedeli $10M. 150 aile.

Otel işgal edildiğinde iki yıldır kullanılmıyor ve elektriksizmiş. Oteli batmanın eşiğine gelip 97'de Şili'li bir işadamına satan patron ise "Verin otelimi geri" diyormuş utanmadan.

Maaşları nasıl belirliyor sorusu akla geliyor. Bunu da halkla ilişkiler müdürü cevaplıyor:"Bütün kazancı eşit paylaşıyoruz. Heran herkes gerekli masrafları düştükten sonra payını alır. Maaşlar arasında küçük farklar var bu da çalışılan yıla göre değişiyor sadece"

Aynı şekilde zamanında bir ekonomi bakanı, Arjantin'in Amerika'ya verdiği beyin göçü ile ilgili soru sorulduğunda "Beyin göçü ile ilgili bir problemimiz yok, beyin göçü olabilir, insanlar gidebilir, ama umarım gelmezler. Çünkü bizi bu hale Amerika görmüş, orada okuyup ülkelerine dönmüş ekonomistler getirdi" demişti.

(Kaynak: NTV Radyo)

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home