Tost ve Çay

Pazartesi, Haziran 26, 2006

16 Blocks


Dün bir film seyrettim. Bruce Willis ve Mos Def'in bitmiş bir polis dedektifini ve sıradan bir sabıkalıyı oynadığı 16 Blocks son zamanlarda seyrettiğim en iyi filmlerden biriydi. Bazıları film için "yeteri kadar iyi aksiyon sahneleri yok"diyebilir. Ya da "gereğinden uzundu" veya "aşırı iyimserdi" diyebilir. Fakat şu yorum bence herşeyi özetliyor. "Rock müzik vurguyu ritm ile yapar, jazz ise ritm dışndaki öğelerle. 16 Blocks'da bir jazz parçası gibi: Bir aksion filmi, fakat asıl dikkate değer kısımları, takip ve çatışma sahnelerinin arasındaki noktalama işaretlerinde saklı." Sanırım bir film eleştirisinde okuduğum en iyi ifadeydi bu.

Eğer 16 Blocks'u sevdiyseniz, benzer karakterdeki Collateral ve Ghost Dog'u da şiddetle tavsiye ederim.

2 Comments:

  • Yorumun orijinal dildeki halini de koyalım bari :"Rock music puts emphasis on the beat, jazz puts emphasis off the beat. 16 Blocks is jazz music: It's an action film, but its high points can be found in the punctuation, in the quiet moments between chases or shootouts."

    Ne güzel demiş öyle...

    By Blogger dark, at 1:15 ÖS  

  • "Rock müzik vurguyu ritm ile yapar, jazz ise ritm dışındaki öğelerle..." cümlesinde bir çeviri problemi var sanırım. Şöyle ki özgün metinde "Rock music puts emphasis on the beat, jazz puts emphasis off the beat..." denmiş. Yani müzikteki "off beat" kavramına göndermede bulunmuş:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Offbeat

    http://en.wikipedia.org/wiki/Back_beat

    offbeat: A weak beat or any pulse between the beats in a measured rhythmic pattern.

    http://www.essentialsofmusic.com/glossary/o.html

    Yani yukarıdaki tanımlar düşünüldüğünde, özgün film yorumunda kast edilen, ana vuruşlar ana noktalar arasındaki ince noktalar, daha zayıf gibi görünen ama özgünlüğü sağlayan vuruşlar. Dolayısı ile Türkçe "ritm dışındaki öğelerle" dendiğinde sanki ritmle, vuruşla ilgisiz bir şeymiş gibi (melodik hat gibi) algılanabilir "off the beat" lafı ki bu da anlamda yanlışlığa yol açar.

    By Anonymous Adsız, at 2:30 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home